Warto wiedzieć

N

Strawność białka mięsa gęsiego wynosi 94%. Ma to wpływ na właściwą syntezę białek w organizmie człowieka oraz jego rozwój, wzrost oraz funkcje życiowe.

N

W staropolskiej kulturze kulinarnej znane także były różnego rodzaju „smarowidła” przyrządzane na bazie gęsiego smalcu i wątróbek lub z dodatkiem jabłka, cebuli lub majeranku były one używane do smarowania żytniego chleba lub służyły jako omasta do duszonej kapusty czy ziemniaków.

N

W cywilizacjach chińskiej i japońskiej gęś wiązano z jesiennym księżycem i uznawano za ptaka niebios przynoszącego dobre wieści, stał się on symbolem lekkości, inspiracji, sezonowych zmian, a także szczęścia małżeńskiego. Wierzono, że spożywanie gęsiny zapewni powodzenie we wszystkich wymiarach symbolizowanych przez gęś.

N

Mięso gęsie jest bogatym źródłem składników mineralnych, a przede wszystkim żelaza, cynku, selenu. Zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A D E i K.

N

W kulturze starożytnej Grecji gęsina była podstawowym daniem podczas pogańskich uczt religijnych. Jej spożywanie wiązano m.in. z kultem Afrodyty, której jednym z atrybutów była gęś. Uznawana także za symbol miłości, uchodziła za najdoskonalszy afrodyzjak.

N

Mięso gęsie dostarcza większych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych niż popularny łosoś, przy czym zostaje zachowany korzystny stosunek kwasów tłuszczowych Omega 3 do Omega 6. Taki profil kwasów tłuszczowych sprzyja profilaktyce i leczeniu chorób serca, nadciśnienia i miażdżycy.

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego