Roladki z udek gęsich

Składniki:

2 udka gęsie
100 g mięsa drobiowego
100 g podrobów gęsich (żołądki, serca)
1 pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Sposób przygotowania:

Z udek gęsich usunąć kości, rozciąć tak, by powstał płat mięsa, natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Przygotować farsz: mięso drobiowe i podroby zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawy, wymieszać razem wszystkie składniki. Rozłożyć płat mięsa, na brzegu ułożyć farsz, zwinąć w roladkę, obwiązać dratwą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180ºC, piec bez przykrycia 30 minut, a następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 170ºC, piec ok. 1,5 godziny.

Polecane przepisy

Pasztet bez pieczenia z porzeczkową galaretką

Składniki: 1kg elementów z gęsi (skrzydła, udka, szyje) 200 g wątróbki z gęsi 1 cebula ½ selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka tłuszczu gęsiego 200 g czerwonych porzeczek kilka gałązek tymianku 1 łyżka brązowego cukru przyprawy (sól,...

Rillettes z piersi gęsiej

Składniki: 1 pierś gęsia ok. 1kg 300 ml tłuszczu gęsiego 150 ml białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków kilka gałązek tymianku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś gęsią z kością natrzeć solą i...

Rolada z piersi gęsiej z kasztanami

Składniki: 1 pierś gęsia 2 wątróbki gęsie 100g mięsa drobiowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 7 ugotowanych kasztanów 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś z gęsi oddzielić od kości, uważając by nie przeciąć...