Rolada z piersi gęsiej z kasztanami

Składniki:

1 pierś gęsia
2 wątróbki gęsie
100g mięsa drobiowego
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
7 ugotowanych kasztanów
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
przyprawy (sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi oddzielić od kości, uważając by nie przeciąć skóry, szczególnie na środku. Pierś po usunięciu kości rozłożyć na drewnianej desce skórą do dołu, przykryć folią spożywczą, a następnie zbić młotkiem. Oprószyć solą, pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i odstawić w chłodne miejsce. 

Przygotować farsz: na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić przez kilka minut, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę wątróbkę, podsmażać razem 2 minuty. Ostudzić, dodać zmielone mięso, bułkę tartą, jajko, ugotowane, przekrojone na
połówki kasztany doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Wcześniej przygotowaną pierś rozłożyć ponownie, na środek wyłożyć farsz, zwinąć, spiąć wykałaczkami, zasznurować (lub zszyć boki dratwą). Ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piec 30 minut. Po upływie tego czasu przykryć, zmniejszyć
temperaturę do ok 160° C przez jeszcze ok. 1,5 godz.

Polecane przepisy

Pasztet bez pieczenia z porzeczkową galaretką

Składniki: 1kg elementów z gęsi (skrzydła, udka, szyje) 200 g wątróbki z gęsi 1 cebula ½ selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka tłuszczu gęsiego 200 g czerwonych porzeczek kilka gałązek tymianku 1 łyżka brązowego cukru przyprawy (sól,...

Rillettes z piersi gęsiej

Składniki: 1 pierś gęsia ok. 1kg 300 ml tłuszczu gęsiego 150 ml białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków kilka gałązek tymianku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś gęsią z kością natrzeć solą i...

Pierś gęsi w glazurze wiśniowej

Składniki: 1 pierś z gęsi ok. 1 kg ½ kg wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml amaretto 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki cukru kilka goździków 1 gwiazdka anyżu przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Sposób przygotowania: Przygotowanie gęsi:Pierś gęsią wraz z kością,...