Rillettes z piersi gęsiej

Składniki:

1 pierś gęsia ok. 1kg
300 ml tłuszczu gęsiego
150 ml białego, wytrawnego wina
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka goździków
kilka gałązek tymianku
przyprawy (sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Pierś gęsią z kością natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w małej brytfannie wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Następnie wlać wino, dodać tłuszcz gęsi, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, przykryć pokrywką, zmniejszyć temp. do 100ºC, piec przez ok 3 godziny do momentu, aż mięso będzie odpadało od kości. Po tym czasie mięso lekko ostudzić, oddzielić od kości, usunąć skórę, a następnie rozdrobnić na pojedyncze włókna, najlepiej zrobić to dwoma widelcami. Rozdrobnione mięso przełożyć do naczynia, zalać, odcedzonym przez sitko pozostałym tłuszczem wraz z wytopionym sosem, tak aby na wierzchu pozostała cienka warstwa samego tłuszczu. Podawać jako smarowidło do chleba lub na grzankach.

Polecane przepisy

Pasztet bez pieczenia z porzeczkową galaretką

Składniki: 1kg elementów z gęsi (skrzydła, udka, szyje) 200 g wątróbki z gęsi 1 cebula ½ selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka tłuszczu gęsiego 200 g czerwonych porzeczek kilka gałązek tymianku 1 łyżka brązowego cukru przyprawy (sól,...

Rolada z piersi gęsiej z kasztanami

Składniki: 1 pierś gęsia 2 wątróbki gęsie 100g mięsa drobiowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 7 ugotowanych kasztanów 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś z gęsi oddzielić od kości, uważając by nie przeciąć...

Pierś gęsi w glazurze wiśniowej

Składniki: 1 pierś z gęsi ok. 1 kg ½ kg wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml amaretto 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki cukru kilka goździków 1 gwiazdka anyżu przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Sposób przygotowania: Przygotowanie gęsi:Pierś gęsią wraz z kością,...