Przepisy

Gulasz z podrobów gęsich

Składniki: 0,5 kg żołądków gęsich 0,5 kg serc gęsich 1 marchew 1 pietruszka 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka tłuszczu gęsiego przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) Sposób przygotowania: Żołądki i serca oczyścić, odciąć błony, umyć, przelać na sicie...

czytaj dalej

Żołądki gęsie w śmietanie z warzywami

Składniki: 1 kg żołądków gęsich, 2 marchewki 2 pietruszki ½ pora 2 łyżki śmietany 1 łyżka tłuszczu gęsiego kilka gałązek zielonego koperku przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) Sposób przygotowania: Żołądki oczyścić, umyć i ugotować w wodzie z...

czytaj dalej

Sałata z wędzonym półgęskiem

Składniki: ½ wędzonego półgęskamieszanka dowolnych sałatkilka plastrów koziego sera½ szklanki borówek50 g pestek dyni, słonecznika, sezamuSkładniki na sos winegret:3 łyżki oliwy1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka konfitur z borówek Sposób przygotowania: Wyłożyć na...

czytaj dalej

Szyjki gęsie z kaszą jęczmienną i wątróbką

Składniki: 2 skóry z szyjek gęsich 50 g kaszy jęczmiennej 100 g mięsa drobiowego 2 wątróbki gęsie 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn) Sposób przygotowania: Skórę z szyjek natrzeć przyprawami odstawić. W tym czasie przygotować farsz: mięso Drobiowe (najlepiej...

czytaj dalej

Truflowy pasztet z gęsi

Składniki: 2 kg skrzydeł z gęsi 250 g serc gęsich 250 g wątróbki gęsiej 1 cebula 1 pietruszka 1 łyżeczka pasty truflowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 2 łyżki tłuszczu gęsiego przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) Sposób przygotowania: Skrzydła i serca zalać wodą,...

czytaj dalej

Pasztet bez pieczenia z porzeczkową galaretką

Składniki: 1kg elementów z gęsi (skrzydła, udka, szyje) 200 g wątróbki z gęsi 1 cebula ½ selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka tłuszczu gęsiego 200 g czerwonych porzeczek kilka gałązek tymianku 1 łyżka brązowego cukru przyprawy (sól,...

czytaj dalej

Mus z wątróbek gęsich

Składniki: 300 g wątróbki gęsiej 250 g masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml brandy przyprawy(sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kardamon) Sposób przygotowania: Wątróbkę dokładnie oczyścić, namoczyć na 2 godziny w mleku, a następnie opłukać, osuszyć papierowym...

czytaj dalej

Smalec gęsi z mięsem, jabłkiem i cebulą

Składniki: 400 g tłuszczu gęsiego 1 jabłko 1 duża cebula 200 g pieczonego mięsa gęsiego (mogą być skrzydła lub mięso pozostałe po upieczeniu całej gęsi) 3 łyżki majeranku przyprawy (sól, pieprz do smaku) Sposób przygotowania: Tłuszcz gęsi wytopić ogrzewając na wolnym...

czytaj dalej

Rillettes z piersi gęsiej

Składniki: 1 pierś gęsia ok. 1kg 300 ml tłuszczu gęsiego 150 ml białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków kilka gałązek tymianku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś gęsią z kością natrzeć solą i...

czytaj dalej

Rolada z piersi gęsiej z kasztanami

Składniki: 1 pierś gęsia 2 wątróbki gęsie 100g mięsa drobiowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 7 ugotowanych kasztanów 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś z gęsi oddzielić od kości, uważając by nie przeciąć...

czytaj dalej

Pieczona pierś z gęsi z sosem pomarańczowo-figowym

Składniki: 1 pierś z gęsi ok. 1kg2 ząbki czosnkuprzyprawy (sól, pieprz)3 pomarańcze4 suszone figi½ ostrej papryczki chili100 ml białego wina (można zastąpić wodą) Sposób przygotowania: Przygotowanie gęsi:Pierś gęsią wraz z kością, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym...

czytaj dalej

Pierś gęsi w glazurze wiśniowej

Składniki: 1 pierś z gęsi ok. 1 kg ½ kg wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml amaretto 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki cukru kilka goździków 1 gwiazdka anyżu przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Sposób przygotowania: Przygotowanie gęsi:Pierś gęsią wraz z kością,...

czytaj dalej

Pierś gęsia z glazurowanymi morelami i balsamico

Składniki: 1 pierś gęsiaprzyprawy (sól, pieprz)10 moreli1 łyżka brązowego cukruSkładniki do sosu balsamico:10 łyżek octu balsamicznego1 łyżka miodu2 łyżki syropu klonowego lub innego np. malinowego Sposób przygotowania: Przygotowanie piersi:Pierś gęsią rozciąć na dwie...

czytaj dalej

Udka gęsie pieczone z kapustą

Składniki: 2 udka gęsie2 ząbki czosnku1 łyżka mioduprzyprawy (sól, pieprz, majeranek)Składniki do duszonej kapusty:½ główki kapusty włoskiejkilka gałązek zielonego koperkutłuszcz wraz z sosem wytopiony podczas pieczenia udekprzyprawy (sól, pieprz) Sposób...

czytaj dalej

Udka gęsie w sosie grzybowym

Składniki: 2 udka gęsie 100 g podgrzybków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka tłuszczu gęsiego 100 ml śmietany przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie, 2 listki laurowe) Sposób przygotowania: Udka gęsie natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na kilka...

czytaj dalej

Roladki z udek gęsich

Składniki: 2 udka gęsie 100 g mięsa drobiowego 100 g podrobów gęsich (żołądki, serca) 1 pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Sposób przygotowania: Z udek gęsich usunąć kości, rozciąć tak, by powstał płat mięsa,...

czytaj dalej

Gęś faszerowana

Składniki: 1 gęś 3 żołądki gęsie 200 g mięsa drobiowego 3 gęsie wątróbki ½ szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka bułki tartej 3 jaja 2 pęczki zielonej pietruszki 3 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Przygotowanie nadzienia:Kaszę jaglaną przepłukać...

czytaj dalej

Gęś pieczona z jabłkami

Składniki: 1 gęś ½ szklanki wody 4 jabłka 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostawić na kilka godzin, a najlepiej...

czytaj dalej

Rosół z gęsiny z zielonymi kluseczkami

Składniki: 1kg porcji rosołowych (korpusy, skrzydła)2 marchewki2 pietruszki¼ selera1 jabłko1 gruszkakilka wiśni1 cebulaPrzyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)Kilka gałązek tymianku i rozmarynu Składniki na zielone kluski:50 g szpinaku1 szklanka mąki½...

czytaj dalej

Żołądki gęsie w galarecie

Składniki: 1 kg żołądków gęsich 2 korzenie pietruszki ½ puszki zielonego groszku ¼ strąka czerwonej papryki 6 łyżeczek żelatyny Przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) Sposób przygotowania: Żołądki oczyścić, odciąć wewnętrzna grubą skórę, wrzucić do...

czytaj dalej

Żołądki gęsie ze szpinakiem

Składniki: 1 kg żołądków gęsich 200g szpinaku mrożonego w liściach 1 łyżka tłuszczu gęsiego 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 50 g sera typu cheddar 50 ml śmietanki kremówki Przyprawy(sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) Sposób przygotowania: Żołądki oczyścić,...

czytaj dalej

Roladka z gęsiny z borówkami

Składniki: 1,5 kg skrzydeł gęsich (tzw. pałek) 50g borówek 2 łyżeczki miodu kilka gałązek tymianku Przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Skrzydła umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , odstawić na kilka godzin). Następnie ułożyć je żaroodpornym naczyniu,...

czytaj dalej

Pierś gęsia duszona w sosie jarzębinowo-różanym

Składniki: 1 pierś z gęsi 4 ząbki czosnku 2 łyżki powideł z jarzębiny Kilka owoców dzikiej róży 50 ml białego, wytrawnego wina Przyprawy: (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś z gęsi przeciąć na cztery części wraz z kością, solą oraz pieprzem, odstawić na kilka...

czytaj dalej

Udka gęsie konfitowane z sałatką z kaszy pęczak

Składniki: 2 udka gęsie 1 litr smalcu gęsiego 1 gałązka rozmarynu Przyprawy (sól, pieprz) 1 szklanka(250ml) kaszy jaglanej 200 ml soku z buraka 1 łyżeczka soku z cytryny 200g owoców (borówki, maliny, granat) Kilka młodych liści buraka Sposób przygotowania: Udka...

czytaj dalej

Udka gęsie wolno pieczone

Składniki: 2 udka gęsie 100 ml białego wina Kilka gałązek rozmarynu Przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Udka oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin. Można tez je przygotować dzień wcześniej. Udka ułożyć w brytfannie, dodać kilka gałązek...

czytaj dalej

Gęś pieczona z kasza gryczaną

Składniki: 1 gęś ½ szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżka tłuszczu gęsiego 1 ½ szklanki kaszy gryczanej 3 szklanki wody ½ szklanki soku jabłkowego Przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Sposób przygotowania: Gęś na 1 dzień przed...

czytaj dalej