Pierś gęsi w glazurze wiśniowej

Składniki:

1 pierś z gęsi ok. 1 kg
½ kg wiśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml amaretto
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki cukru
kilka goździków
1 gwiazdka anyżu
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie gęsi:
Pierś gęsią wraz z kością, natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika, piec bez przykrycia przez 30 minut. Wlać 150 ml gorącej wody, (należy pamiętać, że przy dolewaniu zimnej wody naczynie może pęknąć). Przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 160° C, piec jeszcze około 1,5 godz. Po upieczeniu odstawić upieczoną pierś na 15 minut. Dopiero po tym czasie oddzielić od kości, pokroić w grube plastry, podawać z glazurą wiśniową.

Przygotowanie glazury wiśniowej:
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier, zagotować, dodać goździki, anyż, odstawić na kilka godzin, a następnie ponownie zagotować, dodać amaretto i ocet balsamiczny (amaretto można zastąpić brandy). Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną soku z wiśni, wlać do gorących owoców, ciągle mieszając, zagotować. Gorącą glazurę podawać z pokrojoną w grube plastry piersią gęsi. Do glazury można używać gotowych konfitur, które po rozgrzaniu należy zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą, dodając amaretto, ocet balsamiczny, goździki i anyż.

Polecane przepisy

Pasztet bez pieczenia z porzeczkową galaretką

Składniki: 1kg elementów z gęsi (skrzydła, udka, szyje) 200 g wątróbki z gęsi 1 cebula ½ selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka tłuszczu gęsiego 200 g czerwonych porzeczek kilka gałązek tymianku 1 łyżka brązowego cukru przyprawy (sól,...

Rillettes z piersi gęsiej

Składniki: 1 pierś gęsia ok. 1kg 300 ml tłuszczu gęsiego 150 ml białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków kilka gałązek tymianku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś gęsią z kością natrzeć solą i...

Rolada z piersi gęsiej z kasztanami

Składniki: 1 pierś gęsia 2 wątróbki gęsie 100g mięsa drobiowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 7 ugotowanych kasztanów 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś z gęsi oddzielić od kości, uważając by nie przeciąć...