Pasztet bez pieczenia z porzeczkową galaretką

Składniki:

1kg elementów z gęsi (skrzydła, udka, szyje)
200 g wątróbki z gęsi
1 cebula
½ selera
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
10 łyżeczek żelatyny
1 łyżka tłuszczu gęsiego
200 g czerwonych porzeczek
kilka gałązek tymianku
1 łyżka brązowego cukru
przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)

Sposób przygotowania:

Porcje z gęsi umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, oszumować, dodać przyprawy, obraną pietruszkę i seler. Gotować na wolnym ogniu, ok. 1,5 godziny. Wyjąć z wywaru mięso i warzywa, mięso oddzielić od kości. Z wywaru odlać przez sitko pół litra,
zagotować jeszcze raz, odstawić, rozpuścić w nim 5 łyżeczek żelatyny, odstawić. Wątróbkę wymoczoną wcześniej przez 2 godziny w mleku oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Tłuszcz gęsi rozpuścić na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, lekko zeszklić, dodać wątróbkę, wszystko jeszcze podsmażać przez kilka minut, aż wątróbka się zetnie (ale ma być miękka). Do miksera przełożyć ugotowane mięso z warzywami, wątróbkę podsmażoną z cebulą i czosnkiem, wywar z żelatyną. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, przelać do foremki, wstawić do lodówki.

Przygotowanie galaretki porzeczkowej:
Do rondla wlać pół litra wody, zagotować, dodać porzeczki (kilka gałązek zostawić do dekoracji), cukier, gotować 5 minut. Następnie odcedzić owoce i rozpuścić w gorącym kompocie 5 łyżeczek żelatyny. Ostudzić. Na schłodzonym pasztecie ułożyć surowe porzeczki oraz listki tymianku, zalać ostudzoną galaretką, ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Polecane przepisy

Rillettes z piersi gęsiej

Składniki: 1 pierś gęsia ok. 1kg 300 ml tłuszczu gęsiego 150 ml białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków kilka gałązek tymianku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś gęsią z kością natrzeć solą i...

Rolada z piersi gęsiej z kasztanami

Składniki: 1 pierś gęsia 2 wątróbki gęsie 100g mięsa drobiowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 7 ugotowanych kasztanów 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś z gęsi oddzielić od kości, uważając by nie przeciąć...

Pierś gęsi w glazurze wiśniowej

Składniki: 1 pierś z gęsi ok. 1 kg ½ kg wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml amaretto 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki cukru kilka goździków 1 gwiazdka anyżu przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Sposób przygotowania: Przygotowanie gęsi:Pierś gęsią wraz z kością,...