Gęś faszerowana

Składniki:

1 gęś
3 żołądki gęsie
200 g mięsa drobiowego
3 gęsie wątróbki
½ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka bułki tartej
3 jaja
2 pęczki zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie nadzienia:
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Ostudzić. Zmielić mięso i żołądki gęsie. Wątróbkę i zieloną pietruszkę posiekać nożem. Dokładnie wymieszać mielone mięso i żołądki z kaszą, wątróbką, pietruszką. Dodać bułkę tartą, jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem

Przygotowanie gęsi:
Gęś dokładnie umyć, wyluzować (usunąć kości korpusu ze środka, pozostawiając tylko kości skrzydeł i udek, nie naruszając skóry). Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej gęś przygotować 1 dzień wcześniej). Następnie wypełnić dokładnie farszem gęś, spiąć wykałaczkami, zasznurować, związać nogi, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 30 minut, a po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 170°C, przykryć i piec ok. 2,5 godziny.

Polecane przepisy

Pasztet bez pieczenia z porzeczkową galaretką

Składniki: 1kg elementów z gęsi (skrzydła, udka, szyje) 200 g wątróbki z gęsi 1 cebula ½ selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka tłuszczu gęsiego 200 g czerwonych porzeczek kilka gałązek tymianku 1 łyżka brązowego cukru przyprawy (sól,...

Rillettes z piersi gęsiej

Składniki: 1 pierś gęsia ok. 1kg 300 ml tłuszczu gęsiego 150 ml białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka goździków kilka gałązek tymianku przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś gęsią z kością natrzeć solą i...

Rolada z piersi gęsiej z kasztanami

Składniki: 1 pierś gęsia 2 wątróbki gęsie 100g mięsa drobiowego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 7 ugotowanych kasztanów 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula przyprawy (sól, pieprz) Sposób przygotowania: Pierś z gęsi oddzielić od kości, uważając by nie przeciąć...